let op: de herdenking bij het Joods monument is dit jaar op vrijdag 3 mei

2 minuten stilte
Op 4 mei staan we om 20.00 uur in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking bij het Joods Monument zal dit jaar op vrijdag 3 mei zijn ivm de sabbat op zaterdag.

Lees meer over de 4 mei herdenking >>

Vlag halfstok hangen
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Lees het vlagprotocol hier >>

Herdenkingen in Zandvoort


Vrijdag 3 mei
12.00 uur – Herdenking Joods Monument
herdenkingsbijeenkomst bij het Joods monument, inclusief een officiële bloemlegging. Het monument staat op de hoek van de J. van Heemskerckstraat en Dr. J.G. Mezgerstraat. 

Zaterdag 4 mei
19.00 uur – Herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk (Kerkplein)
19.30 uur – Stille tocht
Vanaf de Protestantse Kerk loopt men via het Raadhuisplein de Haltestraat uit. Men steekt over en loopt de Verlengde Haltestraat in. Het spoor over en vervolgens de Vondellaan in. Aan het einde van deze straat rechtsaf de Van Lennepweg in. Hierna loopt men rechtdoor naar het Herdenkingsmonument, aan de rotonde Van Lennepweg – Linnaeusstraat.
De kerkklokken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur.
20.00 uur – Herdenkingsmonument
Vanaf 20.00 uur wordt na het signaal ‘Taptoe’ 2 minuten stilte in acht genomen. Om 20.03 volgt de officiële bloemlegging en volgt een declamatie.