Ivm de huidige situatie in Nederland zullen de herdenkingen op 4 mei een andere invulling krijgen en helaas niet in normale vorm plaats kunnen vinden.

In Zandvoort is er dit jaar geen herdenking in de Protestantse kerk en geen stille tocht naar het Nationaal oorlogsmonument aan de Linnaeusstraat. Het college legt ter nagedachtenis, zonder publiek, bij de oorlogsmonumenten kransen.

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?
Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

2 minuten stilte
Om 20.00 uur staan we in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer over de 4 mei herdenking >>

Vlag halfstok hangen
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Lees het vlagprotocol hier >>

Kijk naar de nationale herdenking
Kijk naar de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam. De NOS uitzending is op 4 mei te zien op NPO 1.

 

Bloemen leggen
Koop een bloem bij je lokale bloemist en leg deze bij een oorlogsmonument bij jou in de buurt. Of leg via de oorlogsmonumentendatabase een digitale bloem bij een van de 4000 monumenten.

Lees hier hoe u virtueel een bloem kan leggen.